Smarta hem skapas av Internet of Things

Vi har i dag med Thread en kommande världsstandard på smarta hem. Organisationen Threadgroup har över 240 medlemmar och under 2016 kommer certifierade produkter släppas på marknaden.

Med IPv4, dagens version av Internet protokoll, är antalet fasta IP-adresser begränsade och börjar ta slut. Med nästa version IPv6 är i princip antalet adresser obegränsade. Med IPv6 kan vi t.ex. ge varje lampa i våra hus en egen fast IP-adress.

Threadgroup har slutit avtal med www.zigbee.org och http://www.theconnectedlightingalliance.org/ om ett samarbete när det gäller att utveckla standarden runt smarta hem. Samtal förs även med andra standardiseringsgruppen, framför allt https://www.eebus.org

Trådlös kommunikation

Övergången till IPv6 pågår och samtidigt utvecklas trådlösa nätverk väldigt starkt. I ett hem kan till exempel en temperaturgivare trådlöst kommunicera med värmesystemet. Vanligt Wi-Fi är inte tillräckligt strömsnålt för att medge batteridrift av sensorer, därför har en radiostandard IEEE 802.15.4 tagits fram som bara kräver 1% av Wi-Fi:s energiåtgång.

6LoWPAN

Kombinationen IPv6 och IEEE 802.15.4 kallas 6LoWPAN och kommer att vara en av grundstenarna i framtidens ”smarta hem”. Organisationen Threadgroup har bildats för att med 6LoWPAN som grund göra det möjligt att skapa smarta hem.